demode kuća za odmor jezero borovik

Jezero Borovik

Priča Paučja i jezera Borovik isprepletena je zajedničkim obilježjima i ljepotama slavonskog krajolika koju čini obavijen prsten šuma u kojima prednjače hrast kitnjak, obični grab i bukva s lazarkinjom.

U neposrednoj blizini jezera Borovik se nalazi malo slavonsko selo Paučje i kada se u Paučje dolazi sa strane jezera Borovik, prva kuća na koju nailazite je kuća za odmor Demode!

Stvoreno je krajem 1970-tih godina stvaranjem akumulacijskog jezera od rijeke Vuke, a ime je dobilo po selu istog naziva koje je obitavalo na tome prostoru prije njegova potapanja i otvorenja jezera.

Postoji lokalna legenada koja govori o vrhu Crkve koja se vidi na određenom području na jezeru. Borovik svojom površinom od 160 hektara iz godine u godinu privlači veliki broj posjetitelja kako avanturističke, tako i sportske prirode.

demode kuća za odmor jezero borovik

Karakteristike jezera Borovik poput njegove maksimalne dubine od 15 metara te dužine od 4,2 kilometara idealne su za različite vrste riba poput šarana, grgeča, amura, smuđa, soma, štuke, linjaka, babuške i dr.

Idealna pozicija za turnire, a prije svega ribolovne kao što su Carp Cup, Somijada, Spin cup koji se održavaju svake godine od proljeća do jeseni. Osim toga, lokacija Borovika postaje sve privlačnija različitim vrstama rekreacije i sporta.

Primjerice, već nekoliko godina održava se Triatlon-Borovik koji sadrži utrku u tri discipline: trčanje, biciklizam i plivanje. Ove, 2021. godine Borovik postaje i domaćin turniru „Utrka lađa“ koji je okupio najpoznatije hrvatske lađarske klubove.

borovik utrke lada

Osim sportsko-rekreativnog, jezero Borovik i šuma oko njega posjeduju i gastronomski potencijal. Šuma je bogata srednjom divljači i divljom peradi od kojih se stvaraju lokalni specijaliteti.

Također, bitno je dodati kako se u obližnjem selu Podgorje uzgaja crna slavonska svinja čiji proizvodi pripadaju slavonskim delikatesama. Paralelno, prisutni su i riblji slavonski specijaliteti poput šarana na rašljama i fiš paprikaša.

demode paucje

Fotografije su preuzete s FB stranice “Paučje u tri koraka”.