demode kuća za odmor jezero borovik

Kada pomislimo na Slavoniju, često nas obuzme slika beskrajnih polja, zlatnih žitnih šuma i tradicionalnih seljačkih kuća. Međutim, Slavonija ima mnogo više za ponuditi od svojih prepoznatljivih pejzaža. Jezero Borovik, smješteno nedaleko od Đakova, jedno je od tih skrivenih dragulja koji čeka da ga otkrijete. Ovaj blog će vam pokušati približiti ljepotu jezera Borovik i razloge zašto biste trebali posjetiti ovu prirodnu oazu.

Borovik je umjetno jezero smješteno zapadno od Đakova. Stvoreno je pregradnjom korita rijeke Vuke 1978. godine. Jezero ima površinu od 160 hektara s dubinom od 15 m, dužine cca 7000 m, prosječne širine cca 300 m i ukupne zapremnine vode 8 500 000 m3 . Na mjestu sadašnjeg jezera nekada se nalazilo naselje Borovik po kojemu je jezero i dobilo naziv, a nedaleko jezera, na njegovoj zapadnoj strani nalazi se selo Paučje

Lokacija i pristup

Jezero Borovik se nalazi na sjeveroistoku Hrvatske, nedaleko od grada Đakova, poznatog po svojoj katedrali i tradicionalnim manifestacijama poput Đakovačkih vezova. Udaljenost je svega 30 tak kilometara, ovisno s koje strane dolazite.

Do jezera se može lako doći autom ili biciklom. Put biciklom se može proširiti jer postoji biciklistička staza oko cijelog jezera, dužine 28 kilometara. Što se tiče dolaska automobilom, dolazi se asfaltiranim cestama te Ima dovoljno parkirališta za posjetitelje, pa nema brige oko parkiranja.

jezero borovik kuća za odmor demode

Prirodna Ljepota

Jezero Borovik je prirodno jezero nastalo izdubljivanjem tijekom ledenog doba. Okruženo je bujnom šumom, što ga čini idealnim mjestom za bijeg od gradske vreve i stresa. Njegova površina iznosi oko 25 hektara, pa ima dovoljno prostora za razne aktivnosti na otvorenom. Karakteristike jezera Borovik poput njegove maksimalne dubine od 15 metara te dužine od 4,2 kilometara

Kupanje i Plivanje

Jezero Borovik je odlično mjesto za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana jer se radi o velikom jezeru. Voda je relativno čista, osvježavajuća, idealna za plivanje i kupanje. Ovdje možete provesti sate uživajući u vodi jer se svi kupaći odmaraju na plaži koja je prilagođena ulasku u vodu kako biste se bez ikakvih problema mogli osvježiti.

Ribolov 

Jezero Borovik je raj za ljubitelje ribolova. U jezeru obitava bogata populacija riba, uključujući šarane, smuđeve i amure. S obzirom na to da jezero nije pretrpano posjetiteljima, imate dobru šansu za uspješan ulov. Karakteristike jezera Borovik poput njegove maksimalne dubine od 15 metara te dužine od 4,2 kilometara idealne su za različite vrste riba poput šarana, grgeča, amura, smuđa, soma, štuke, linjaka, babuške i dr.

Idealna pozicija za turnire, a prije svega ribolovne kao što su Carp Cup, Somijada, Spin cup koji se održavaju svake godine od proljeća do jeseni. Osim toga, lokacija Borovika postaje sve privlačnija različitim vrstama rekreacije i sporta.

jezero borovik kuća za odmor demode

Piknik

Obala jezera idealna je za piknik s obitelji i prijateljima. Donesite svoj roštilj ili piknik košaru i provedite opuštajući dan uz jezero. Nema ništa bolje od uživanja u prirodi dok se hranite ukusnim jelima.

Borovik je okružen šumom koja pruža hladovinu i zaštitu od pogleda. Postoji nebrojeno lokacija koje su idealne za kampiranje, šetnju, piknit ili roštilj. U kampu borovik postoje napravljeni betonski roštilji u slučaju ako ne želite nositi svoj ili ne želite roštiljati u šumi. Također u kampu Borovik se nalazi i kafić u kojemu možete popiti kavu, sok ili bilo koje osvježavajuće piće uz predivan pogled na jezero.

 

Šetnja i biciklizam

Oko jezera se nalazi staza koja je savršena za šetnje i bicikliranje. Kao što smo rekli, postoji biciklistička staza oko jezera Borovik dužine 28 kilometara. Tokom vožnje na stazi se izmjenjuje nekoliko krajolika koji su jednostavno predivni.

Od betonske ceste na brani, do makadama kroz šumu, brdovitog uspona u haladovini ili sprint dionici niz brdo, jednostavno vam staza pruža puno toga, te ju jednostavno morate poći kako biste iskusili što je Borovik. Oko jezera Borovik se može šetati, istraživati prirodu na planinskim stazama ili jednostavno sami se prepustiti u avanturu i promatrati ptice te uživati u miru i tišini prirode.

demode paucje

Fotografiranje 

Ljubitelji fotografije će ovdje pronaći mnogo inspiracije. Pejzaži jezera Borovik nude prekrasne motive za fotografiranje u svako doba godine. U našem prošlom blogu možete pogledi neke fotografije predivnog Borovika, koji mjenja svoje lice kroz svako godišnje doba pokazujući nam moći prirode u punom sjaju.

Zaštita Prirode

Važno je napomenuti da je jezero Borovik dio zaštićenog ekološkog područja, pa je važno poštivati pravila i propise kako biste očuvali ovu prirodnu ljepotu za buduće generacije. Molimo vas da ne ostavljate smeće za sobom i da pazite na okoliš tijekom vaše posjete.

jezero borovik kuća za odmor demode

Jezero Borovik kod Đakova pravo je otkriće za sve ljubitelje prirode i mira. Nudi mnogo aktivnosti za posjetitelje svih dobnih skupina i priliku za bijeg iz svakodnevnog stresa. Ne zaboravite ponijeti svoj piknik ili opremu za ribolov i uživati u ovom prekrasnom prirodnom kutku Slavonije.

Samo 7 kilometara od jezera Borovik se nalazi naša kuća za odmor DEMODE u kojoj se možete opustiti, zabaviti i najvažnije zaboraviti na sve Vaše brige do ponedjeljka!

Fotografije su preuzete s FB stranice “Balic photo art”.